Akciğer Kanseri Tedavileri

Akciğer Kanseri Tedavileri Nelerdir?

Akciğer kanserlerinde tedavi kanserin tespit edildiği evreye göre planlanmaktadır.

1. ve 2. evre akciğer kanseri erken teşhis edildiğinde, en etkili tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir. Bu evrelerde yapılan cerrahi müdahale, hastaların iyileşme şansını büyük ölçüde artırır.

3. evre akciğer kanseri ise göğüs kafesi içerisindeki önemli lenf düğümlerine yayılmış olabilir veya hayati yapılarla temas halinde bulunabilir. Lenf düğümlerine yayılımın sınırlı olduğu durumlarda, tedavi stratejisi ameliyat öncesi kemoterapi, radyoterapi ve/veya immünoterapi gibi ek tedavileri içermektedir. Lenf düğümlerinde tümörün temizlendiği ve tümörün ameliyat edilebilir sınırlara getirildiği durumlarda, cerrahi tedavi uygulanması önerilir.

Kanserin 4. evre gibi ileri aşamalara ulaşarak diğer organlara yayıldığı durumlarda ise tedavi seçenekleri arasında kemoterapi, radyoterapi, hedefe yönelik akıllı ilaçlar ve immünoterapi bulunmaktadır. Bu evrede, hastalar genellikle cerrahi tedavi için uygun adaylar değillerdir.

Ameliyattan sonra, patolojik değerldirmede tümör boyutu 4 cm in üzerinde olan ve/veya lenf bezelerine yayıldığı tespit edilen olgularda, takip eden yıllarda hastalığın tekrarlama ihtimalini azaltmak için; kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi, genetik olarak uyumlu hastalarda hedefe yönelik akıllı ilaçlar ameliyattan sonra belirli süre kullanılmaktadır.