Akciğerlerimiz, oksijen alımı ve karbondioksit atılımı için çalışan yaklaşık 500 milyon küçük hava keseciği (alveol) içerir. Sigara, bu hava keseciklerini çevreleyen hücreleri öldürerek hasar verir. “Vücuttaki birçok yapı kendini onarabilir. Örneğin, kırılan bir kemik zamanla iyileşir, kesilen deri yenilenir, hatta karaciğerin bir kısmı alınsa bile büyüyebilir. Ancak akciğer dokusu kendini yenileyemez. Kaybedilen doku geri gelmez.
Bu hasar zamanla daha da kötüleşir. Akciğer dokusu, esnekliğini kaybederek daha sert hale gelir. Bu da insanların her nefeste akciğerlerini tam olarak genişletememelerine neden olur. Daha az genişleme, vücudun ihtiyacı olan oksijenin daha az alınması demektir. Bu yüzden birçok kişi nefes darlığı hissedene kadar akciğerlerinde bir sorun olduğunu fark etmez.
“Bu süreç sessiz ilerler,” “Sigara içenler genelde bir şey hissetmez ve hayatlarına devam ederler. Ancak, milyonlarca alveol ile başladıkları için bu hasarın farkına varmaları 15-20 yıl sürebilir. Ancak kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi bir duruma yakalandığınızda, artık geri dönüş yoktur.
Daha fazla bilgi ve destek için YouTube kanalımı (Dr. Volkan Erdoğu) ziyaret edebilir veya drvolkanerdogu.com ve instagram.com/volkanerdogu adresinden bana ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim!
Automated page speed optimizations for fast site performance
Bir yanıt yazın