Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri (KHDAK)

Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri (KHDAK) Nedir?

Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri (NSCLC), akciğer kanserlerinin yaklaşık %85’ini oluşturur ve en çok görülen türleri: Adenokarsinom, Skuamöz Hücreli Karsinom ve Büyük Hücreli Karsinom'dur.

Adenokarsinom: Akciğerlerin dış kısmındaki mukus üreten hücrelerde gelişir. Adenokarsinom, sigara içmeyenlerde de yaygın görülen tek akciğer kanseri türüdür. Tedavi, cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapiyi içerebilir.

Skuamöz Hücreli Karsinom: Akciğerlerin iç astarını oluşturan hücrelerde gelişir ve genellikle bronşların yakınında bulunur. Çoğunlukla sigara içme ile ilişkilendirilir. Erken evrelerde cerrahi müdahale ile tedavi edilebilirken, ileri evrelerde radyoterapi ve kemoterapi kullanılır. İleri evrelerde tedavi, onkoloji hekimlerince yürütülmektedir.

Büyük Hücreli Karsinom: KHDAK’nin nadir görülen alt türüdür. Hızla büyüme ve yayılma eğilimindedir. Büyük hücreli karsinom, cerrahi tedaviye ek olarak radyoterapi ve kemoterapi ile de tedavi edilebilir.

KHDAK Belirtileri:

Nefes darlığı

Sürekli öksürük

Göğüs ağrısı

Ses kısıklığı

Kilo kaybı

Tedavi seçenekleri hastalığın evresine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır. Cerrahi müdahale genellikle erken evrede yapılır, ileri evrelerde ise kemoterapi, radyoterapi, hedefe yönelik tedaviler ve immünoterapi tedavileri uygulanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir